توصیه های ایمنی برای سفر سالمندان
سالمندان عزیز، اگر می خواهید سفر کنید، باید چند نکته ی زیر را که برای آمادگی های قبل از سفر و نیز طی سفر مناسب است، بدانید.
سری به پزشکتان بزنید:
اگر دچار بیماری خاصی هستید، قبل از مسافرت به پزشکتان سر بزنید و او را در جریان مسافرت خود قرار دهید. در این جلسه، پزشک یک معاینه ی کلی از شما به عمل خواهد آورد و شرایط کلی بدن را کنترل خواهد کرد. اگر احتیاج به تزریق واکسن داشته باشید، واکسن لازم را برایتان تجویز می کند.
یک جعبه ی کمک های اولیه همراه داشته باشید:
شما دیگر پا به سن گذاشته اید، پس بهتر است قبل از سفر یک جعبه ی کمک های اولیه برای خودتان تدارک ببینید. در این جعبه می توانید داروهای مورد نیاز خود را قرار دهید. قرص سردرد، ضد اسیدهای معده، محلول های ضد عفونی کننده، پنبه، بانداژ، دستکش استریل، ِکِرم های ضد آفتاب و انواع قرص ها و اسپری های حشره کش. البته باید داروهایی که به دلیل بیماری های احتمالی خودتان هر روز مصرف می کنید را نیز حتماَ همراه ببرید
داروهایتان را فراموش نکنید:
شاید در طول مسافرت به شما آن قدر خوش بگذرد که فراموش کنید داروهایتان را مصرف کنید، ولی این اصلاً بهانه ی خوبی نیست و ممکن است همین فراموش کاری، تمام مسافرت شما را خراب کند، بنابراین می توانید از یکی از همراهانتان بخواهید مصرف داروهایتان را به شما یادآوری کند وساعت زنگ دار یا ساعت موبایل تان را طوری تنظیم کنید که در ساعات مصرف دارو زنگ بزند و مصرف داروها را به شما یادآوری کند. در ضمن مقدار کافی از داروهای روزانه تان را همراه ببرید. شاید اگر داروهایتان در طول مسافرت تمام شود، نتوانید نسخه ی دارو را به آسانی تجدید کنید.
آب معدنی بنوشید:
در طول سفر زیاد فعالیت نکنید، به ویژه اگر به مناطق جنوبی کشورمان یا کشورهایی سفر می کنید که آب و هوای گرم دارند. این نکته ای است که سالمندانی که به حج می روند باید دقیقاً مدنظر داشته باشند، همیشه بهتر است در این سفرها بطری های آب معدنی همراه داشته باشید. استفاده از آب شیرهای شهری که به آن سفر می کنید، ممکن است چندان سالم نباشد. بنابراین شیشه ی آب خودتان را همراه ببرید و حتماً درِ این شیشه های آب را محکم کنید. فراموش نکنید از آب همین شیشه ها برای شست و شوی دهانتان پس از مسواک زدن و شست و شوی دندان مصنوعی تان استفاده کنید و از آب شیر استفاده نکنید. مراقب یخ های آماده ای که در نوشیدنی ها می اندازند نیز باشید. این یخ ها می توانند حاوی میکروب باشند.
در استفاده ازغذاهای آماده محتاط باشید:
مراقب غذاهای آماده باشید. ساندویچ ها، سالادها و میوه ها ممکن است آلوده باشند و چون دستگاه گوارش شما در این سنین بسیار حساس است، شما را دچار مشکل کنند.
کفش مناسب بپوشید:
ممکن است لازم باشد همراه افراد دیگر در یک تور مسافرتی در یک منطقه ی دیدنی، ساعات زیادی را پیاده روی کنید. در این شرایط باید حتماً یک کفش مناسب بپوشید. یک کلاه بر سر بگذارید که از تابش آفتاب در امان بمانید و از ِکِرم های ضد آفتاب استفاده کنید. در فواصل زمانی مناسب صبر کنید. کمی بنشینید و استراحت کنید، ولی پیش از آن راهنمای تور را در جریان بگذارید که حواسشان به شما باشد تا جا نمانید
هوای پاهایتان را داشته باشید:
برای جلوگیری از لخته شدن خون در رگ های پایتان، هنگامی که روی صندلی قطار، هواپیما یا اتوبوس نشسته اید پاهایتان را بکشید و گاهی آنها را دراز کنید. در طول مسافرت درون قطار یا اتوبوس یا هواپیما و در سفرهای طولانی کمی راه بروید. البته به شرط اینکه مسیر صاف بوده و امکان زمین خوردن شما حین تکان های وسیله ی نقلیه وجود نداشته باشد.
نوشیدن آب کافی را فراموش نکنید
آمادگی براي سفر
بهتر است چند هفته پیش از شروع مسافرت به برنامه های ورزشی متوسط بپردازید و به مرور با نزدیک شدن به زمان سفر بر شدت آن بیفزایید، البته شما باید فعالیت های ورزشی خود را در طول سفر نیز ادامه دهید که ساده ترین آنها پیاده روی است و معمولاً در هر مکان و زمان قابل اجراست. کنترل وزن و رعایت یک رژیم سالم غذایی نیز به بهبود آمادگی جسمانی شما و در نهایت، تحمل راحت تر استرس ها کمک می کند، البته برای اینکه این برنامه ها برای شما مؤثر باشد، باید ماه ها قبل از سفر به آن توجه کنید. بهتر است تمام افراد با سابقه بیماری های قلبی یا کسانی که در معرض بیماری های قلبی هستند، در طول سفر پرونده پزشکی خود را که شامل اطلاعات زیر است، همراه داشته باشند؛
آخرین آزمایش ها و معاینات پزشکی
آخرین نوار قلبی و تست های دیگر قلبی
کارهای انجام شده مثل اعمال جراحی، بای پس و آنژیوگرافی
فهرست داروهای مصرفی فعلی
شماره تلفن پزشک خانوادگی که در جریان بیماری فرد قرار دار هر فردی، با وجود نداشتن سابقه بیماری قلبی، در صورت داشتن هر کدام از موارد زیر جزو افراد در معرض خطر بیماری قلبی محسوب می شود و موظف است پرونده ای حاوی اطلاعات زیر داشته باشد.
سابقه مصرف سیگار (بیش از 10 سال) داشتن فشارخون بالا، سن بالای 60 سال، کلسترول بالا، چاقی شدید.
اگر دارای دستگاه ضربان ساز قلبی یا لپیس میکر هستید، باید اطلاعات لازم را درباره چک کردن آن داشته باشید، قادر به اندازه گیری فشارخون و نبض خود باشید و بتوانید نامنظمی های نبض تان را تشخیص دهید
وضعیت مقصد خود را کاملاً بررسی کنید و به نکاتی مثل ارتفاع محل، دمای محل و وضعیت آلودگی هوای منطقه توجه کنید.
توصیه پزشکان به بیماران قلبی این است که تا دو هفته بعد از شروع یک داروی جدید اقدام به مسافرت نکنند، از جمله دلایل آنها تداخل اثر بعضی داروها با شرایط موجود در سفر مثل تغییرات دما و ارتفاع است.
بیشتر از نیازتان با خود دارو ببرید تا در حوادث پیش بینی نشده با مشکل مواجه نشوید. تمامی نسخه های دارویی خود را همراه با نام ژنریک آنها همراه ببرید، زیرا گاه نام تجاری داروها به خصوص اگر به سفرهای بین المللی می روید، متفاوت است. داروها را به جای گذاشتن در ساک و چمدان، در کیف دستی خود بگذارید تا هم راحت تر به آن دسترسی داشته باشید و هم اگر وسایل شما در حین سفر مفقود شد، از داروهایتان محروم نشوید.
بدن ما با گرما در مقایسه با ارتفاع آرام تر و دیرتر تطبیق می یابد. با قرار گرفتن در معرض گرما سیستم های مختلفی در بدن به راه می افتد، مثل جمع شدن خون در قسمت های سطحی (پوست) برای خنک تر کردن بدن، افزایش برون ده قلبی، افزایش ضربان قلب و افزایش فشارخون که همه اینها منجر به افزایش کار قلب می شود. همچنین در صورت همراهی گرما، ورزش و رطوبت باز هم نیاز به افزایش برون ده قلبی نیز افزایش می یابد. هنگام ورزش لازم است خون به عضلات برود و افزایش فعالیت ماهیچه ها منجر به تولید بیشتر گرما می شود و برای خروج این گرما از بدن، قلب باید کار بیشتری کند و اگر در این شرایط رطوبت هم به محیط افزوده شود، باز هم به کار آن افزوده می شود. با اطلاع از این موارد، بهتر است پیش از سفر درشرایطی نزدیک به شرایط مقصد ورزش کنید تا راحت تر با گرما تطبیق یابید.
برنامه های ورزشی باعث می شوند کارآیی غدد عرق پوست افزایش یابد و قلب با افزایش دما تطبیق بیشتری پیدا کند. این تطبیق باعث کاهش تعداد ضربان قلب و اندکی افزایش در دمای مرکزی بدن می شود، تحقیقات نشان داده است زنان بهتر از مردان با گرما و رطوبت مناطق مختلف تطبیق پیدا می کنند. در ارتفاعات بهتر است فعالیت خود را روزهای اول سفر در هوای گرم کاهش دهید و به مرور بر میزان آن بیفزایید. زمان تطابق کامل یک تا دو هفته است. مصرف مقدار زیاد مایعات و استفاده از لباس های مناسب و خنک را نیز فراموش نکنید.
در مقایسه با گرما و ارتفاع، اصولاً بدن انسان با سرما تطبیق پیدا نمی کند و بیماران قلبی در برابر مشکلات ناشی از سرما بسیار خطرپذیر هستند. در مناطق معتدل میزان مرگ و میر یا ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در فصول سرد سال در بیشترین حد خود است.
سرما باعث انقباض عروق محیطی، افزایش فشارخون ماکزیمم و در نهایت، افزایش بار قلب می شود و در کنار هم بودن سرما، ارتفاع و ورزش کردن به میزان کار قلب بسیار می افزاید.